Zwemkleding van ruim 100 winkels
Altijd de nieuwste trends
0

Alles over zwembandjes en zwemvesten

Wanneer het om water gaat is er niks belangrijker dan de veiligheid van onze kinderen. Daarom is het belangrijk om te weten wanneer het verstandig is om te kiezen voor zwembandjes of een juist een zwemvest. In deze blog zetten we alle opties, de voor- en nadelen voor je op een rijtje.

 

Zwembandjes

Zwembandjes zijn opblaasbare plastic vleugeltjes die worden bevestigd rondom de armen van kinderen. Door de lucht die in de zwembandjes zit blijft een kind drijven. Zwembandjes kunnen ook gemaakt zijn van schuimrubber. Het zijn hulpmiddelen die ervoor zorgen dat het hoofdje van een kind boven water blijft tijdens het zwemmen. Hieronder hebben we de beste zwembandjes voor je op een rijtje gezet.

 

 
 

Vanaf 3 maanden

Wanneer is de beste leeftijd om met je baby te gaan zwemmen? Diverse deskundigen zeggen vanaf drie maanden. Vanaf die leeftijd is je kindje namelijk in staat om zichzelf te beschermen tegen infecties en zijn of haar lichaamstemperatuur te behouden. Wanneer je besluit om voor het eerst te gaan zwemmen met je kindje is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. Ten eerste moet je kiezen voor de juiste maat. Zwembandjes verschillen namelijk in maat. Deze maten staan vaak weergegeven in maanden. De maat staat vermeld op de verpakking van het product of het product zelf.

 

 
 

Luchtkamers en veiligheidsventielen

In het kader van zwembandjes is goedkoop duurkoop. Om de veiligheid van je kindje te waarborgen is het belangrijk dat je kiest voor kwalitatief hoogwaardige zwembandjes. Dit zijn zwembandjes met minimaal twee aparte luchtkamers en veiligheidsventielen. Het hebben van meerdere luchtkamers zorgt ervoor dat wanneer er één compartiment lek raakt, je kind toch blijft drijven. De veiligheidsventielen zorgen ervoor dat de lucht in het zwembandje blijft. Wanneer het ventiel opengaat, zorgt het veiligheidsventiel ervoor dat de lucht niet direct uit het zwembandje ontsnapt.

 
 

Reddingsvesten of zwemvesten

Wanneer zwembandjes niet voldoende zijn, biedt een reddingsvest of zwemvest uitkomst. Een reddingsvest zorgt ervoor dat je altijd blijft drijven en je hoofd boven water blijft. Een reddingsvest heeft daarin meer drijfvermogen dan een zwemvest. Dit houdt in dat wanneer iemand een reddingsvest draagt, deze persooon zelf niet hoeft te zwemmen. Een zwemvest zorgt ervoor dat iemand blijft drijven, maar het is wel de bedoeling dat iemand zelf zijn of haar hoofd boven water houdt. Hierdoor zijn reddingsvesten meer geschikt voor kinderen dan zwemvesten.

 

 
 

 Waar een reddingsvest vaak wordt gebruikt op lange tochten over zee, is een zwemvest meer geschikt voor watersporten als surfen, waterskiën, kanovaren en zeilen. In tegenstelling tot een reddingsvest is een zwemvest slechts een drijfhulp. Een reddingsvest zorgt ervoor dat een drenkeling altijd automatisch op de rug keert. Dit is bij een zwemvest niet het geval! Wanneer het aankomt op kinderen zijn – afhankelijk van de situatie – dus altijd zwembandjes noodzakelijk. Wanneer het een lange tocht over wat betreft is een reddingsvest de beste keuze. Wanneer het gaat om het zwemmen in een zwembad waarin een volwassene altijd toezicht houdt zijn zwembandjes voldoende. Let hierbij wel altijd op de veiligheidseisen; zwembandjes dienen altijd meerde luchtcompartimenten en veiligheidsventielen te hebben. Test alvorens het zwemmen de drijfkracht van de zwembandjes en verlies tijdens het zwemmen je kind nooit uit het oog.

donderdag 9 april 2020
Lizz