Vorige week, op eén van die heerlijke zwoele, bijna tropische dagen gooide ik mijn picknickmand vol met lekkers, mijn grootste strandlaken en mijn vrolijk gekleurde bikini in mijn bakfiets en trapte ik mijzelf vrolijk fluitend via de duinen naar de Noordzee. Ahhhh die heerlijke zoutige geur van de zee, de verkoelende bries, het zachte zand tussen mijn tenen…héérlijk! Nu nog insmeren met heerlijk geurende zonnebrandcrème en ik kon heerlijk horizontaal.
In mijn vrolijke bikini dobberend in zee
Na een uurtje kreeg ik zin in een frisse duik in zee. Ten slotte had ik mijn hippe beugelbikini nog niet eens uitgeprobeerd in water. Het was even wennen met mijn tenen en enkels in het nog koude water, maar na een kwartier was ik door en deinde ik relaxt in zee. Ik moet zeggen, de bikini zat ook in het water perfect. Meeuwen krijsten, de golven ruisden..en…AUWWWW!! Wat was dat???? Iets stak me onder water! Ik ploeterde me zo snel ik kon de zee uit en ik zag al meteen dat de pijnlijke plek op mijn been rood werd. Ik was gestoken door een kwal! Op zich is dat niet gek, onze Noordzee is vrij gunstig als leefomgeving voor de kwal en er zwemmen er genoeg. Vele tientallen soorten kwallen komen er in de Noordzee voor. Maar waarom moeten ze nou juist mij hebben?!
Handige kennis voor een strandfanaat
Doordat ik gestoken ben –en dit was niet de eerste keer- weet ik inmiddels veel over kwallenbeten en wat je moet doen. Ik dacht dat het misschien wel handig is om die kennis hier met jullie te delen, want als bikini, badpak, zwemshort of ander zwemkledingstuk fanaat (hoe ben je anders op zwemkleding.nl terecht gekomen hihi) is de kans groot dat jij ook regelmatig aan het strand te vinden bent. Heb ik gelijk of niet?!
Hoe check je of er kwallen in het water zitten?
Als eerste wil ik je deze handige tip meegeven: let op de windrichting! Het is namelijk zo dat je aan de hand van de windrichting kunt voorspellen of er veel kwallen langs de kust drijven of niet. Bij oostenwind, als de wind van het land de zee opwaait (aflandig), is de kans het grootst op kwallen. Let daar dus goed op! Kwallen zitten namelijk in de onderste waterlaag en worden door die onderstroom naar het strand gedreven.
Wat te doen bij een kwallenbeet?
Ben je, ondanks dat je goed hebt gecheckt of er kwallen zijn of niet, tóch gebeten door een kwal spoel de beet dan af met zout water en wrijf vooral niet, want dan verspreid je het gif. Doe er in ieder geval géén zoet water op, want zoet water activeert de zogenaamde nematocysten die restanten van gif kan activeren zodat je alsnog geïnjecteerd wordt met gif. Auw! Niet met zoet water spoelen dus! Misschien ben je eén van die slimme mensen die jeukstillende zalf bij zich heeft? Perfecto! Meteen erop doen. Krijg je last van overgeven, ademhalingsproblemen of hoofdpijn zorg dan voor medische hulp.
Verzamel al je zwemspullen en op naar het strand!
Meestal zijn de ergste klachten na 15 minuten voorbij en verdwijnt de jeuk en roodheid vanzelf. Kwallen zijn daarom zeker geen reden om niet meer in zee te durven. Dus pak net als ik, op mooie zonnige dagen, gerust je zwemspullen bij elkaar en gáán!! En nu je hier toch bent..heb je al tussen onze fantastische strandspullen gekeken? Of ben je nog op zoek naar een mooi badpak, een beschermende zonnebril, een opvallend mooi strandlaken of een leuk gekleurde zwemshort? Je bent hier op het juiste adres!