Meer dan 18% van Nederland bestaat uit zee, rivieren, meren, plassen, kanalen en slootjes. Met zoveel water om ons heen is zwemles noodzakelijk, niet alleen voor kinderen, maar voor iedereen.
De meeste kinderen beginnen met zwemles rond de leeftijd van 6 of 7 jaar. Omdat dit iets lastiger is dan fietsen of vederstrikken kan het zwemlessen best lang duren, maar dit is voor iedereen verschillend natuurlijk.
Bij het zwemlessen heb je 3 diploma’s: A, B en C. Het is een compleet pakket, maar veel kinderen haken af na hun B-diploma en sommigen al na het behalen van hun A-diploma. Nu is het natuurlijk zo dat je na het behalen van je A-diploma technisch gezien kunt zwemmen, maar je bent pas ‘zwemveilig’ als je alle 3 diploma’s behaalt hebt. Daar zijn de zwemlessen ook op gebaseerd.
VRIENDJES WORDEN MET HET WATER
Het komt vaak voor dat kinderen iets wat angstig zijn voor water of om in het water te gaan. Het is goed om als ouder geregeld met je kind te zwemmen, zodat een kind al vriendjes is met het water voordat de zwemles begint. Om dit thuis nog verder te oefenen zou je samen met je kind een bak water voor je kunnen nemen. Doe hier allerlei experimenten mee om te laten zien dat je niet bang hoeft te zijn voor water. Spetter bijvoorbeeld licht water in het gezicht van je kind of laat water over het been, arm, hand of hoofd lopen.
BEHEERSING VAN ADEMHALING EN SPELEN IN HET WATER
Het is voor kinderen belangrijk dat zij veel in aanraking komen met water. Door veel te spelen en ervaring op te doen in het water, leert je kind zijn of haar ademhaling te regelen in het water. Om dit verder te oefenen kun je zelf in het water gaan staan en je kind vanaf de kant in het water te laten springen waarbij het hoofd onderwater gaat. Je kunt ook bellen gaan blazen onderwater, klein, groot, door de neus of door de mond. Ook zou je in een ondiep bad de bodem aan kunnen tikken.
KIJKEN ONDER WATER
Tijdens de zwemlessen wordt het kind geleerd om te kijken onder water. Bijvoorbeeld met spelletjes waarbij voorwerpen van de bodem opgeraapt moeten worden. Het water kan door chloor een beetje prikken aan de ogen. Daarbij is het goed om je kind aan te leren niet te wrijven in de ogen maar te knipperen als het prikt. Een aantal oefening voor het kijken onder water zijn het raden van hoeveel vingers er opgestoken wordt. Ook zou je je kind onder je benen door kunnen laten zwemmen.
WAT NEEM IK MEE NAAR HET ZWEMBAD
Als je gaat zwemmen met je kind moet je natuurlijk heel veel dingen meenemen. Niet alleen je eigen zwemkleding en badhanddoeken, maar ook de nodige spullen voor je kleine. Zo is het handig om twee badhanddoeken extra mee te nemen, één om op te staan en de andere om je mee af te drogen. Ook moeten de zwembandjes niet vergeten worden! Het is ook handig om een strandtas mee te nemen om al je droge spullen in te doen.