Veel mensen vinden het heerlijk om te zonnen in de zomermaanden. Zeker wij Nederlanders want wij moeten het echt hebben van die paar dagen en/of weken dat de zon schijnt. Juist omdat de zon zo weinig schijnt in Nederland gaan veel mensen niet goed om met de zon. Het resultaat is verbranding en dit is nou juist zo slecht voor onze huid en gezondheid. Daarom zetten wij voor jullie een aantal punten op een rijtje waar je echt op moet letten als je gaat zonnen. Verbranden is namelijk nergens voor nodig.
Verbranden is gevaarlijker dan je denkt
Het eerst puntje waar we stil bij willen staan is dus ook ‘verbranden’. Verbranden is gevaarlijker dan je denkt en zorgt voor een verhoogd risico op huidkanker. Daarnaast knapt je huid er ook niet van op waardoor je op later leeftijd een beschadigde huid krijgt. Verder denken veel mensen dat een verbrande huid ervoor zorgt dat je vervolgens sneller bruin wordt. Dit is echter niet het geval want je gaat alleen maar sneller vervellen.
Laat je huid eerst wennen aan de zon
Laat je huid eerst wennen aan de zon. Dit kun je doen door bijvoorbeeld eens in de maand onder een lichte zonnebank te gaan. Natuurlijk is het niet goed om regelmatig een zonnebank te pakken. Doe dit dan ook met mate. Laat zonnebaden en het gebruik van zonneapparatuur over aan mensen vanaf 18 jaar en mensen met huidtype 2, 3 en 4. Als je dit verstandig doet, dan is het geen enkel probleem. Door de zonnebank krijg je al een licht kleurtje waardoor je huid al meer gewend is aan de zon zomenteen. Wil je liever niet onder de zonnebank? Zorg er dan voor dat je maximaal 10 minuten zon per keer pakt en vervolgens weer in de schaduw gaat zitten.
Bescherm je huid
Bescherm je huid: denk aan beschermende kleding, een zonnehoed en een zonnebril met UV-werende glazen. Dit zorgt niet alleen voor bescherming tegen de zon, maar de UV-werende glazen beschermen ook je ogen. Ook zorgt het ervoor dat je aan het einde van de dag geen hoofdpijn hebt wat ook zo’n zijn voordelen heeft. Een zonnehoed is naast functioneel ook nog eens heel erg fashionable.
Smeer je goed in met zonnebrandmiddel
Smeer onbedekte huid royaal in met een anti-zonnebrandmiddel met een voor jouw geschikte beschermingsfactor. Wij gebruiken altijd minimaal factor 30 en nooit lager. Ben je al reeds gebruind of kun je heel goed tegen de zon? Dan is een factor 20 misschien ook wel genoeg voor jou. Wij raden aan om nooit lager dan factor 20 te gaan en ook geen olie te gebruiken. Zeker geen olie zonder een factor. Herhaal het insmeren elke 2 uur, of vaker bij sterke transpiratie of na het zwemmen en afdrogen. Veel mensen smeren zich thuis in en denken dan dat het genoeg is. Dit is absoluut niet het geval. Je kunt als je het vergeet ook een timer instellen die elke twee uur af gaat. Even weer insmeren en je kunt weer twee uur vooruit. Ga je tussendoor zwemmen? Geloof niet de verhalen over ‘water resistent’ dit is een fabel. Met elke zonnebrand moet je je gewoon weer opnieuw insmeren.
Let op de sterkte van de zon
Ga niet uitgebreid zonnebaden tussen 12 en 15 uur. Een lunchwandeling van 15-30 minuten is juist wel gezond, voor de aanmaak van voldoende vitamine D. Zorg dat je op het heetst van de dag onder een parasol ligt of genoeg kleding aanhebt om niet te verbranden. Ook als het licht bewolkt is kun je rond dit tijdstip nog steeds lelijk verbranden. Let op de sterkte van de zon – de zonkracht. Hoe sterker de zonkracht, hoe groter de kans op verbranding. En verbranding is juist wat wij niet willen.
Ook in de schaduw kan je verbranden
Ook Stichting Melanoom rekent af met fabels omtrent veilig zonnen. Stichting Melanoom is een patiëntenvereniging voor mensen met melanoom en oogmelanoom. ‘Schaduw is veilig’. Toch? Tuurlijk, de schaduw helpt, maar ook daar blijft de schadelijke invloed van UV-straling. Ook in de schaduw kan je verbranden; smeer je daarom altijd in. Sterker nog wij zijn een keer heel lelijk verbrand in Gran Canaria op een bewolkte dag. De zon was nergens te bekennen dus één keer insmeren leek ons wel genoeg. Nou mooi niet, wij zijn nog nooit zo erg verbrand. Altijd smeren dus. ‘Bewolking beschermt ook goed’. Toch? Bewolking houdt de schadelijke UV-straling niet tegen, waardoor je zelfs op een bewolkte zomerdag kan verbranden. Dus ook al zie je geen zon, gewoon smeren!
Smeer niet te zuinig met zonnebrandcrème
‘Elke 2 uur smeren is onnodig’. Toch? Transpiratie, wrijving van kleding en afdrogen kunnen je bescherming verminderen. Smeer dus elke 2 uur en smeer niet te zuinig met de zonnebrandcrème. Een goede dikke laag die je eerst nog even laat intrekken is het beste wat je kunt doen. Zoek daarom ook een creme uit die niet heel erg plakt. Dan is het ook niet erg als je jezelf er dik mee insmeert. En wat bij ons ook helpt is een zonnebrand met een lekkere geur. Dan smeer je de creme toch iets gemakkelijker op je lichaam dan dat de geur je niet aanstaat.
Met factor 30 word je ook bruin
‘Factor 30 is onzin’. Toch? Die hoge factor houdt juist de schadelijke straling tegen. Hierdoor verbrand je niet en blijft je huid lekker jong. En ja… zelfs met factor 30 word je prima bruin! Heb je factor 50 nodig? Schaam je daar ook niet voor. Gewoon lekker smeren. Wees met de zon altijd de verstandigste want hij is schadelijker dan je denkt.
Na al deze tips en adviezen is het tijd om verstandig te gaan zonnen en te genieten van jouw vakantie! Wij wensen iedereen een prachtige zomer tegemoet.