Zwemkleding van ruim 100 winkels
Altijd de nieuwste trends
0

Hoe was je je zwemkleding?

 

Of je nou een goedkope of dure bikini of zwembroek koopt, als hij je goed past, wil je dat hij zo lang mogelijk mooi blijft, toch? Ook na een zomerlang wassen en drogen, zodat je er in het najaar (in bijvoorbeeld het zwembad) ook nog plezier van hebt. Chloor, zand, hoge temperaturen en zonnebrandcrème kunnen best belastend zijn voor zwemkleding, dus het is goed om te weten hoe je die het beste kunt verzorgen en wassen.

 

Met de wasmachine of met de hand wassen

Je kunt op 2 manieren je zwemkleding wassen; met de hand en in de wasmachine. Het zijn simpele, maar wel belangrijke handelingen. Het is daarom belangrijk dat je niet zomaar wat doet, maar goed de stappen volgt. Want badkleding is nu eenmaal een delicate stof en één fatale fout zit in een klein hoekje. Een net iets te hoge temperatuur, een te ruwe behandeling en je bikini of badpak kan gaan verbleken of lubberen. Volg daarom ons advies goed op en je bent verzekerd van een goed schoon resultaat, waarbij je geliefde zwem- en strandmode in nieuwstaat blijft. 

 

De reden waarom je direct moet handelen

Bijna elke bikini of badpak bevat Spandex of Lycra, dus snel schoonmaken is belangrijk. Zweet en vet reageren met de elastische vezels, waardoor ze gaan rekken. Dus is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te verwijderen. Het chloor in zwembaden en bubbelbaden kan de elasticiteit van een badpak schaden en ervoor zorgen dat de stof van kleur verandert. Witte zwemkleding is bijzonder gevoelig voor chloor en wordt geel, omdat chloor de witte vezels rondom de binnenste gele kern van synthetische vezels ‘weg eet’.

 

                               

 

Met de hand wassen

Zodra je thuis bent na een dagje zwemmen spel je je zwemkleding even goed onder een lopende, koude kraan. Daarna week je het nog 30 minuten in een teiltje met, wederom, koud water. Gewoon water verwijdert niet al het zout, vet en chloor. Vul je teil opnieuw met koud water en voeg een kleine eetlepel vloerbaar wasmiddel of milde zeep toe. Gebruik geen poeders, omdat ze mogelijk niet volledig oplossen of goed wegspoelen. Je kan trouwens ook een beetje shampoo gebruiken om je zwemkleding te wassen, maar gebruik nooit een conditioner. 

 

Draai je zwemkleding binnenstebuiten en dompel het onder in het sopje. Zwiep enkele minuten heen en weer en spoel vervolgens goed. Knijp en druk voorzichtig, maar wring het water niet uit de stof. Spreid je zwemkleding daarna op een droge handdoek en laat het drogen. Let op: niet in direct zonlicht leggen. De UV-stralen van de zon kunnen de vezels in je zwemkledij, zowel vervagen als breken. Gebruik ook nooit een wasdroger!

 

In de wasmachine wassen

Je kunt je zwemkleding ook in de wasmachine wassen als je het te veel werk vindt om met de hand te wassen. Maar er zijn wel regels aan verbonden, want je kunt zwemkleding niet met de normale was mee wassen. Als je onderstaande wasinstructies en tips volgt, is er niet aan de hand en heb je mooie zwemkleding die goed in vorm blijft. Voordat je begint, moet je bekend zijn met het volgende:

 

Het spreek voor zich dat je een voorzichtig wasprogramma met koud water moet gebruiken bij het wassen van je zwemkleding. Met de meeste wasmachines kan je een stapje verder gaan en het centrifugeren helemaal overslaan. Als je je zwembroek in een netje doet en het centrifugeren overslaat, zal dit praktisch net zo zacht zijn als je met de hand zou wassen in een teiltje. Tijdens het wassen van je zwemkleding, kun je ook meteen je handdoeken in de trommel doen om het op te vullen. De strandlakens zorgen voor extra opvulling en beschermen je zwemkleding in het was proces. 

 

Deskundigen raden het gebruik van een netzakje aan om je zwemkleding van de rest van de lading te scheiden. Zo kun je het op een voorzichtig wasprogramma laten draaien. Anders kan de stof gaan rekken en kan het ook vast komen te zitten of verwrongen worden. Droog zwemkleding nooit in de directe zon en nooit in de droger. De zon en droger ruineren de vorm en kleur van je zwemkleding. Eenmaal vervorm en verkleurd krijg je nooit meer je bikini of zwembroek zo mooi zoals je hem gekocht hebt. In plaats daarvan leg je alles plot op een droge handdoek, zodat het niet uitrekt (doe dit a.u.b. in de schaduw).

dinsdag 16 augustus 2022
Lizz