Iedereen kent het wel, de bikini. Wij kunnen ons daarom ook geen wereld voorstellen zonder bikini’s. Het is ook belangrijk om de geschiedenis te weten van de bikini’s als je ze zelf draagt of als je er een wilt gaan kopen, en daarom vertellen wij hoe de bikini is ontstaan.
De uitvinding
Op 3 juni 1946 introduceerde de Fransman Jacques Heim het eerste tweedelige badpak, de voorloper van de bikini. Slecht een maand later zou de Franse ingenieur Louis Réard de echte bikini tentoonstellen en de wereld schokeren met zijn tuivinding. Aanvankelijk was er veel kritiek op de bikini, maar een decennia na de uitvinding groeide de acceptatie en de populariteit van de toen gewaagde strandkleding.
Eigen strandkleding
Aan het einde van de negentiende eeuw droegen vrouwen voornamelijk tijdens hun strandbezoeken zelf gemaakte strandkleding. Ze naaiden gewichtjes in de zomen van hun kleding zodat de kleding door het water en de wind niet omhoog kon gaan. Dit was belangrijk omdat je natuurlijk niet naakt over strand wil lopen. Deze creaties werden in het begin van de twintigste eeuw vervangen door pakken die bestonden uit een stuk, de voorloper van het badpak. Deze creatie zorgde er dan ook voor dat de huid bedekt bleef terwijl de contouren van de vrouw wel te zien waren.
De ontdekking van het badpak
De komst van het badpak was niet heel makkelijk. In 1907 werd de Australische zwemster Anette Kellerman in de Amerikaanse stad Boston gearresteerd omdat zij een te aanstootgevend badpak droeg. Maar in de decennia daarna gingen de modeontwerpers steeds een stapje verder bij het ontwerpen van hun badmode. Er ontstond langzamerhand gewenning aan het tonen van de huis en strakkere pasvormen zag je ook steeds meer voorbij komen.
Het bikini verbod
Uiteindelijk was de erotische danseres Micheline Bernardini die de bikini als een van eerste aan durfde te doen tijdens een persconferentie in Parijs. Het bikini broekje was eens tring en krantenteksten sierden de stof. De uitvinding leidde tot veel ophef en uiteindelijk ook een verbod. We kunnen het ons nu bijna niet meer voorstellen maar er was een bikini verbod. Tijdens de Miss World Contest in 1951 in België, Italië. Spanje en Australië was het verboden om een bikini te dragen. Het Vaticaan sprak zich dan ook openlijk uit tegen de bikini en noemde het een zondig kledingstuk. Als je nadenkt is het best wel gek dat het nu een van de normaalste zaken van de wereld is om je huid te laten zien en ook om in een bikini te lopen. Alle vrouwen lopen tegenwoordig wel in een bikini of in badpak terwijl het vroeger gewoon verboden was en dat je er misschien ook wel een straf voor kon krijgen. We moeten er nu ook niet aan denken als dat weer terug zou komen. De bikini hoort nu ook bij de populairste badkleding bij vrouwen en dat zal ook nog wel jaren zo blijven. We mogen blij zijn dat de bikini nu wel over de hele wereld geaccepteerd wordt.