Zwemkleding van ruim 100 winkels
Altijd de nieuwste trends
0

Banenzwemmen? Zo kies je het juiste badpak

Grote kans dat jouw bikini die je tijdens je vakantie draagt niet geschikt is voor een watersport zoals wedstrijdzwemmen, waterpolo, een triatlon of baantjes zwemmen. Om diverse redenen is een badpak geschikter als je snelle tijden moet neerzetten en je tegelijkertijd alle bewegingsvrijheid en minder weerstand wilt hebben in het water. Onze online collectie sportbadpakken biedt voldoende keus, maar waar let je op bij het vinden van jouw ideale zwempak?

 

Banenzwemmen? Zo kies je het juiste badpak.

 

Een bikini, of erger nog; een afzakkende bikini is misschien wel het minst ongemakkelijke wat je kunt dragen tijdens het baantjes zwemmen in het zwembad. Zelfs als je dit 1 of 2 keer per week recreatief wilt doen, is een investering in een sportbadpak het geld dubbel en dwars waard; geen borsten die uit je topje floepen tijdens het borstcrawlen en de vlinderslag, en bikinibroekjes die op je enkels hangen als je een sportieve duik neemt. Met een goed badpak hoef je je alleen nog maar te concentreren op wat werkelijk belangrijk is: je zo snel en soepel mogelijk door het water bewegen. 

 

Badpak voor banenzwemmen

Een badpak voor als je banen wilt zwemmen moet ten eerste goed blijven zitten en je niet in je beweging belemmeren. Doe je een rondje internet, dan kom je als snel terecht bij bekende sportmerken zoals Adidas en Speedo. Toch moet je je niet alleen maar blindstaren op een bekend merk, want het materiaal waar het pak van gemaakt is, is minstens net zo belangrijk. De stof moet bijvoorbeeld meer dan anders goed bestand zijn tegen chloor, omdat je als watersporter nu eenmaal vaker dan gemiddeld in het water te vinden ben. Als je niet let op de chloorbestendigheid kan het zwempak dan nog zo goedkoop zijn, het blijkt altijd duurkoop als het al na een half jaar oplost, slijt en gaat doorschijnen.  

 

Soorten sportzwempakken

Sportzwempakken worden tegenwoordig steeds mooier en doen vaak helemaal niet onder aan de hip uitziende mode-artikelen die je normaal ziet tussen alle andere zwemmode. Toch zullen de meeste dames die aan watersport doen niet als eerste kijken naar de looks van het badpak, maar stellen andere prioriteiten zoals de vorm van het achterpand, de borstondersteuning en de gladheid van het materiaal. Snelle wedstrijdbadpakken hebben vaak een achterkant die zo gemaakt is dat je goed kunt bewegen en je bij elke beweging vrij bent van wrijving op de huid. Je hebt onder andere de volgende vormen:

  • De powerback; je herkent deze aan het druppelvormige gat op de onderrug. De voorkant is doorgaans wat lager dan bij andere sportbadpakken, maar is wel zo gemaakt dat je borsten goed op hun plek blijven zitten.

 

  • De racerback;  deze heeft een gesloten achterkant die in het midden over de rug omhoog loopt tot in de nek, met minder stof (en dus extra bewegingsvrijheid) bij de schouders. Aan de voorkant zit dit pak hoger bij de borsten.

 

 
  • De leaderback; wordt vaak verward met de racerback. De rug is echter vrij bloot met een hele lage snit waardoor het lijkt alsof je een hoge bikinibroek draagt. De bandjes lopen van middenvoor naar achteren waar ze elkaar kruisen en dan over je schouders weer naar voren gedragen worden. Aan de voorkant zit dit pak hoger bij de borsten.
     

 

 

Chloorbestendig materiaal

Een goed wedstrijdpak is gemaakt van materiaal dat goed tegen chloor kan en een perfecte pasvorm heeft. Ook na maandenlang achter elkaar zwemmen. Speedo heeft badpakken die gemaakt zijn van het materiaal Endurance+ dat speciaal ontwikkeld is voor zwemmers die een paar keer per week in het zwembad te vinden zijn. Met een Endurance + pak van Speedo weet je zeker dat je badpak niet gaat doorschijnen en  jarenlang mooi blijft. Toch dragen niet alle sporters een Speedo. Ook bij andere merken vind je de juiste bewegingsvrijheid en goede materialen terug. Decathlon verkoopt bijvoorbeeld sportbadpakken van de merken Nabaiji en Arena die ook chloorbestendig zijn en voldoen aan alle eisen die je verwacht van een zwempak. De badpakken van Adidas hebben het INFINITEX+ weefsel dat bestaat uit polyestervezels die 100% chloorbestendig zijn. Ze hebben een snelle droogtijd en voelen zacht aan, zelfs als het nat is.   

 

 

 

Tips die het kiezen makkelijker maken:

  • Let op de breedte van de bandjes; hoe breder hoe makkelijker je het badpak kunt uittrekken als het nat is en bovendien biedt het meer steun en zit het prettiger bij een grotere cupmaat.
  • De ideale pasvorm is heel persoonlijk. Let erop dat de randen en naden van het badpak niet in je huid snijden en dat het pak niet verschuift tijdens het zwemmen. Probeer eerst eens verschillende modellen uit en test of je er gemakkelijk en ongehinderd in kunt bewegen. Strak en gestroomlijnd zijn daarbij de toverwoorden.
  • Een grote boezem? Een model met een gesloten rug is dan fijn om te dragen.
  • Kies een wedstrijkpak dat voornamelijk uit polyester bestaat. Dit materiaal heeft weinig stretch en gaat daardoor langer mee. Vaak zit er ook lycra, elastaan of spandex in verwerkt die zorgen voor wat elasticiteit, maar deze materialen zijn wel gevoeliger voor chloor.

 

donderdag 19 september 2019
Roos
sportbadpak, baantjes zwemmen, goed zwempak kiezen