Zwemkleding van ruim 100 winkels
Altijd de nieuwste trends
0

Wat je moet weten vóór de eerste zwemles

De meeste kinderen leren zwemmen als ze ongeveer 6 of 7 jaar oud zijn. Dit is veel moeilijker dan leren fietsen of veters strikken, waardoor een zwemles best lang kan duren. Stimuleer je kind daarom ver voor het de eerste zwemles krijgt in zijn of haar zwemontwikkeling. Dit kan je thuis al heel vroeg starten, zowel in het water als op het droge. Laat dit artikel je inspireren om je kind een positieve houding ten opzichte van water te geven. Lees over de ideale voorbereiding op het eerste zwembadbezoek en de eerste zwemles.

 

Wat je moet weten vóór de eerste zwemles

Thuis met water om leren gaan

Hoe eerder je start met het wennen aan water, hoe beter. Herhaling hiervan is cruciaal om te wennen, oefen dus regelmatig. Geduld is hierbij een schone zaak, want een peuter is onvoldoende motorisch ontwikkeld om een zwemslag te leren en willen liever nog spelen dan luisteren. Leer je kind eerst thuis, in de vertrouwde omgeving met water omgaan. Daarna zet je de stap naar het zwembad, strand of meertje, waar het leert spelen en bewegen in water.

Baby’s eerste ervaringen met water

Met een bademmer kan het kind in de foetushouding in water zitten, net zoals het in de baarmoeder deed. Onrustige baby’s of baby’s met krampjes komen vaak heerlijk tot rust in zo’n emmer. Het nadeel is dat je kindje de bademmer al snel ontgroeid is. In een gewoon badje kan je kindje op je arm in het water wennen. Zorg dat je niet gehaast bent, maar kies voor een moment dat je tijd hebt om lekker met je kindje te spelen. Wissel bad- en douchebeurten met elkaar af, want water dat uit een sproeier komt is weer een hele andere ervaring dan stilstaand water. Met deze rijkdom aan ervaringen raakt je kind vertrouwd en zelfverzekerd in watersituaties.

 

In bad met een baby tot 6 maanden

  • Ondersteun zijn nek en hoofd en wieg het al liggend van voor naar achter in het water
  • Zet de douchekop met de sproeikant naar boven en maak een klein fonteintje
  • Maak kleine golfjes met je handen
  • Knijp met een spons of washandje water uit over de borst of maak zijn gezichtje nat

   

Bang in bad of onder de douche

Door het in bad of onder de douche gaan een vast ritueel te maken, vermindert de angst voor water bij baby’s en peuters. Tot en met 6 maanden zijn kinderen bang voor plotseling harde geluiden, fel licht, wilde bewegingen (water in ogen door spetteren), verschillen in temperatuur en verlies van evenwicht. Peuters van 1 en 2 jaar oud zijn vaak bang voor wind, vreemde dieren en vreemde voorwerpen. Neem deze angst serieus en beloon het als het iets durft waarvoor het bang is. Speel de situatie eens na met een pop en laat het kind heel langzaam wennen door bijvoorbeeld de waterstraal minder hard te zetten, het zelf de douchekop vast te laten houden en pas als laatst de haren en het gezicht nat te maken. Blijf geduldig en herhaal het ritueel regelmatig.

 

Zwemmen op het droge leren

Vroeger had je het zogenaamde ‘’droogzwemmen’’. Nu weten we dat het belangrijker is om onder andere te leren om bewust om te gaan met de ademhaling. Als de ademhaling onder controle is, durft een kind pas onder water. De volgende activiteiten zijn gericht op het bewust uitademen:

 

  • Geef je kind een rietje waarmee het een watje op de grond naar de overkant moet blazen
  • Laat je kind op de rug liggen en leg een dun papieren zakdoekje op zijn gezicht. Het moet nu door uit te ademen of te blazen het doekje in de lucht krijgen. Probeer jij het zakdoekje te vangen?
  • Ga samen bellen blazen, dit vraagt veel oefening, want als je te hard blaast gaan de bellen kapot en als je te zacht blaast dan komen er geen bellen. Je kan met een rietje ook bellen blazen in bad. Door bellen te laten blazen onder water, leg je de link naar uitademen onder water.

Wat neem je mee naar het zwembad

Wanneer je met je baby of peuter naar het zwembad gaat, moet je overal aan denken, niet alleen je eigen zwemkleding, maar ook nog de nodige spullen voor je kleintje. Daarom een handige lijst met wat je mee moet nemen naar het zwembad:

  1. Een zwemtas die tegen water kan en groot genoeg is om alle kleding die je uittrekt in te stoppen, tenzij je alles in een opbergkastje stopt
  2. 2 handdoeken per persoon (1 handdoekje om op te staan en 1 om je mee af te drogen)
  3. Bikini of zwembroek voor jou en zwemkleding en/of zwemluier voor je kind
  4. Badjasje
  5. Zeep, shampoo, borstel
  6. Bodylotion (na het zwemmen)
  7. Badspeeltjes
  8. Zwemband / zwemgordel / zwemzitje / badpakje met blokjes (drijvers)
  9. Eventueel een Maxi-Cosi om je handen vrij te hebben bij het omkleden

PS Als je nog leuke zwemkleding zoekt voor je baby, peuter of kleuter, dan vind je op deze site via bovenstaande filters heel veel leuke badpakjes, zwembroekjes en bikini's voor kleine kinderen. Tip: Bekijk ook de nieuwste zwemkleding collectie van 2018 voor baby's.

dinsdag 12 juni 2018
Roos
zwemles, babyzwemmen, zwemkleding, zwembad, checklist, leren zwemmen, aan water wennen